7 MÝTŮ O MÁKU

Když se řekne mák, vybaví se vám nejspíše malá modrá semínka a červený květ. Historie máku je dlouhá a její kořeny se proplétají celou naší civilizací. Patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a přitom je opředen tolika mýty. Řadíte se k těm, co je šíří nebo znáte pravdu?

(mýtus) Makový odvar se dává dětem, aby se uklidnily.

(pravda) Toto je všeobecně rozšířená nepravda, která je v lidech hluboce zakořeněná. Potravinářský mák takové účinky nemá. Vývar ze semen máku bude jen příjemně makově vonět. Pokud byste však chtěli pít odvar z makovic, připravte se na hořkou a trpkou vodu, která spíš rozdráždí žaludek, než že by kohokoliv uklidnila. Pro děti je takovýto nápoj zcela nevhodný.

(mýtus) Po makové buchtě se dobře spí. A po máku se blbne.

(pravda) Ani toto není pravda. Mák má plno zdravotních a výživových benefitů, je to česká superpotravina. Jediné co nemá, jsou zklidňující účinky. To platí i pro makový rostlinný nápoj, makové výrobky či jídla z něj připravená – pokud mluvíme o máku z České republiky. Pravdou je i to, že po máku se neblbne. Zdánlivý efekt je třeba hledat jinde.

(mýtus) Nejvíce železa má špenát a mák chutná sladce.

(pravda) Mýtus o tom, že špenát je obrovskou zásobárnou železa, je už velmi starý. Mohla za to chyba v desetinné čárce. Špenát neobsahuje 30 mg železa, ale jen 3 mg/100 g špenátu. Věděli jste ale, že mák obsahuje 3x více železa na 100 g máku, než špenát? Že má 12x více vápníku než mléko, 2x více draslíku než banán nebo 2x více hořčíku než vlašské ořechy? Mák má výraznou vůni a zdánlivě nasládlou chuť. Ale sacharidů má velmi málo, dá se říct, že nejméně z běžných komodit, jen cca 3 %.

(mýtus) Mák se musí rozemlít, jinak ho tělo nevyužije.

(pravda) Z  hlediska využití všech nutričních látek je lepší, pokud je mák čerstvě rozemletý. Nesmíte ale zapomenout na fakt, že i pouhým kousáním jej v ústech drtíte a tím jeho obal narušujete. Můžete ho tedy v klidu konzumovat i celý a bez tepelné úpravy. Kvůli čerstvosti a vůni je lepší, pokud se mák vždy čerstvě umele. Je to totiž olejnina a při delším skladování může žluknout a ztratit opojnou vůni i chuť.

(mýtus) Mák kvete krásně červeně.

(pravda) Jarní odrůdy současného sortimentu českého modrého máku kvetou bíle, u základů okvětí mají fialovou skvrnu. Pouze rakouské ozimé odrůdy kvetou fialově. Můžeme se ale setkat i s bělosemenným a okrovosemenným mákem, avšak i ty kvetou převážně bíle. Všem známý drobný červený květ má vlčí mák, jedná se o zcela jiný druh, který je sice krásný na pohled, ale je to plevel a pěstitelům dělá v poli neplechu. Je velmi obtížené se ho zbavit. Svým kořenovým systémem a rozpínavostí velmi konkuruje potravinářskému máku v porostu. Navíc příměs semen vlčího máku v potravinářském máku nejde odstranit. Jedinou možností, jak se ho v poli zbavit, je ruční vytržení.

(mýtus) Semínka máku obsahují vysoké množství alkaloidů.

(Pravda) Česká republika je jedinou zemí, kde se pěstují výhradně potravinářské odrůdy máku. Evropské odrůdy se podle využití odlišují obsahem tzv. opiových alkaloidů – rozlišujeme máky potravinářské a průmyslové. Odrůdy s vysokým obsahem alkaloidů, z nichž nejznámější je morfin, se využívají pro výrobu léků. Proto tyto odrůdy nazýváme průmyslové nebo farmaceutické. Nejvíce alkaloidů se nachází v makovici a části stonku pod ní, tento produkt nazýváme makovinou. Samotná maková semínka opiové alkaloidy uvnitř neobsahují. Dochází jen ke kontaminaci povrchu semen při sklizni, čištění a další manipulaci.

(Mýtus) Česká republika je známá díky pivu a chmelu.

(Pravda) Ano, obě české komodity mají ve světě výborné jméno. Z hlediska zahraničního obchodu je ale mák až 2x významnější než chmel. Mák je naše modré zlato. Semínko Českého modrého máku je velmi prospěšnou potravinou s významným zastoupením minerálních látek, vitamínů a kvalitního oleje.

Více o máku na www.nasmodrymak.cz.