Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

Ledová káva s makovým „mlékem“ 

Slunné dny si žádají ochlazení těla i mysli. Takovou letní vzpruhou může být ledová káva s makovým „mlékem“. Oblíbená káva, jako základ kávového drinku, může mít mnoho podob, od instantní přes espresso až po kávu z franchpressu. Volba je jen na vás.

Recept:

10 minut        2 osoby 

cca 4 dcl makového rostlinného nápoje (můžete koupit nebo si ho vyrobit)

4-5 lžiček instantní kávy

2 lžíce cukru (nebo dle chuti)

vodu

led

Pokud se vám v ledničce zrovna nechladí koupené makové „mléko“, připravte si domácí podle našeho receptu. Prvním krokem je propláchnutí modrosemenného máku a jeho odkapání. Do 100 g máku přidejte 200 ml vody. V nádobě promíchejte a nechte 2-3 hodiny stát. Pokud máte čas, můžete nechat louhovat i přes noc. Mák přelijte do mixéru. Z nádoby ho dostanete pomocí dalších 200 ml čerstvé vody. Nyní máte v mixéru mák v poměru s vodou 1:4. Rozmixujte v několika „vlnách“. V tento moment tekutinu přelijte přes cedník vyložený tkaninou a slijte, případně vymačkejte. Ve větší sklenici nebo džbánku rozmíchejte instantní kávu, cukr a 2 dcl studené vody. Hotovou silnou kávu přelijte opatrně do dvou sklenic a zasypte kostkami ledu. Nakonec přilijte makové „mléko“ a můžete podávat.

Tip: Kávový drink můžete ozvláštnit i kapkou dobrého likéru.